Wyjazd edukacyjny do Krakowa

20 kwietnia 2017 roku grupa uczniów  z klas uczących się biologii i chemii na poziomie rozszerzonym z 2b i 2c oraz trzy uczennice z klasy 1c, pod opieką nauczycieli tych przedmiotów – p. Anny Marć i p. Haliny Szeli, uczestniczyła w zajęciach edukacyjnych oferowanych przez Uniwersytet Jagielloński.

 Najpierw uczniowie poznali ciekawe okazy roślin w Ogrodzie Botanicznym UJ, który jest najstarszym tego typu obiektem w Polsce. Na otwartej powierzchni ogrodu i szklarniach  podziwiali egzotyczne okazy roślin użytkowych, pięknych i różnorodnych storczyków, a także okazałych sagowców. Dużą atrakcję ogrodu stanowiła ciekawa ekspozycja  roślin owadożernych. Uczniowie zapoznali się także z gatunkami roślin, które są pod ochroną w naszym kraju.

Kolejne zajęcia odbyły się na Wydziale Chemii UJ. Licealiści mieli możliwość uczestniczyć w interesującym wykładzie na temat historii skraplania gazów i zastosowań kriogeniki w różnych dziedzinach  współczesnego życia. Jeszcze więcej emocji i ciekawych wrażeń dostarczył uczniom udział w pokazach doświadczeń z wykorzystaniem skroplonych gazów. Obejrzeli więc – powstawanie mgieł, piany, przemiany fazowe w metalach i niemetalach, zmiany właściwości zamrożonych substancji organicznych, skraplanie gazu ziemnego i argonu, rozdzielanie skroplonego powietrza na składniki, spalanie gazów i mieszaniny piorunującej. Z ciekawością oglądali dostępne zestawy doświadczalne i mogli osobiście sprawdzać  własności wybranych substancji w niskich temperaturach.                                                                                                  

Był też czas, na krótki spacer po krakowskim rynku, zabytkowych ulicach miasta, obiektach akademickich UJ i AGH oraz wizyta na stadionie „Wisły” Kraków i miasteczku studenckim.

publikacja: 24-04-2017 , aktualizacja: 24-04-2017, autor: Wydział WOiP Monika Knurek

Kontakt

Starostwo Powiatowe w Ropczycach
ul. Konopnickiej 5,
39-100 Ropczyce
tel/fax:
(0-17) 22 18 306
(0-17) 22 28 571
sekretariat@spropczyce.pl

Newsletter

Zapisz się do newslettera.